De afgelopen jaren kampen we met een lerarentekort in Nederland. Met name in de Randstad valt dit tekort op, maar ook in het oosten van het land beginnen ze moeite te krijgen met het vinden van goede docenten. In Overijssel merken ze dit vooral in het basisonderwijs, al lijkt deze trend zich nu ook door te zetten naar het voortgezet onderwijs. Met name talenvakken, zoals Nederlands en de exacte vakken leiden onder dit lerarentekort. 

Gigantisch aantal openstaande vacatures

Als je het lerarentekort voor jezelf in kaart wil brengen, hoef je enkel een vacaturesite te openen en ‘vacatures docent Nederlands’ in te typen. Waarschijnlijk vind je ontzettend veel openstaande functies. Op vrijwel iedere vacaturewebsite zijn duizenden vacatures docent Nederlands te vinden. Of het nu gaat om full-time of part-time functies, er is teveel aanbod vergeleken met het aantal geschikte kandidaten. 

De verengelsing van de Nederlandse taal

Steeds meer van deze vacatures docent Nederlands blijven open staan door een tekort aan docenten. Momenteel zijn docenten Nederlands misschien nog wel belangrijker dan ooit. Tegenwoordig zien we dat de Engelse taal steeds meer voorkomt in de volksmond. Als gevolg hebben veel jongeren vaak moeite met het beheersen van de Nederlandse taal. De verengelsing van de Nederlandse taal is een groeiend probleem die met alle openstaande vacatures docent Nederlands niet op te lossen is. Het is tijd om iets te doen aan het lerarentekort: er moet weer massaal worden gereageerd op vacatures docent Nederlands. 

Hoe kunnen we het lerarentekort oplossen?

Het oplossen van het lerarentekort is makkelijker gezegd dan gedaan, maar als we ons er hard voor inzetten kunnen we zeker het verschil maken. Allereerst is het belangrijk dat de baan als docent meer wordt gepromoot onder jongeren, zodat ze geïnteresseerd raken in dit mooie vakgebied. Er vindt namelijk vergrijzing plaats binnen het onderwijs, dus jonge docenten zijn harder nodig dan ooit. Verder is het belangrijk dat er steeds meer full-time functies worden aangeboden om leerkrachten stabiliteit te geven. Als we ons inzetten om deze doelen de komende jaren te bereiken, dan zullen hopelijk alle vacatures docent Nederlands binnenkort vervuld zijn.